Säckpipor

Gear4music.com

Säckpipor är synonymt med folkmusiken från Skottland och Irland, och används även i militärband eller som soloinstrument, ofta vid formella tillfällen som bröllop eller vid högtider, fester och evenemang såsom Edinburgh Tattoo. De producerar ett fullt ljud bestående av en ihållande Drönare och en melodisk linje. Ljudet från en säckpipa är fullständigt unikt - ingenting annat låter likadant, men en grov tillnärmning kan man höra någonstans mellan den vassliknande tonen från en oboe och den dynamiska fanfaren från en trumpet. Visa all information

Säckpipor

Första 10 produkter som visas

Om säckpipor

Sackpipan har sitt ursprung i det forna Rom (eller kanske t.om. en tidigare epok), eftersom Oxford Histiry of Music antyder att en skulptur av en sackpipa hittades på en skulptur från ca. 1000 f.Kr. i Mellanöstern

Delarna i en säckpipa

Säcken är en lufttät behallare som håller luften och reglerar dess flöde. Detta gör det möjligt för spelaren att hålla ljudet kontinuerligt. Spelaren blåser luft in genom ett blåsror eller pumpar luft in i det med bälgar. Material som anvands fö säckarna varierar från djurskinn till syntetiska material.

Pipan är melodiröret och spelas med två hander. Pipans öppna hål betyder att det är svårt för en spelare att stoppa instrumentet från att ljuda, vilket betyder att de flesta typer av sackpipemusik följer ett konstant, legato-ljud. Detta ger upphov till det rytmiskt trallande och nästan oförglömliga, förföljande ljud som associeras med dessa instrument.

Pipröret installeras på toppen av pipan och är vad spelaren anvander för att producera ljudet.

Sackpipedrönarna är rören som producerar en konstant harmoniserande hela tiden då du spelar. Drönarna är generellt utformade i två eller flera delar med en glidande fog som gör det lätt att justera tonhöjden.

Nybörjare använder vanligtvis övningspipor för att lära sig spela. Ofta använder to.m. mer erfarna spelare dessa modeller för att öva och finslipa sina fardigheter.