Basgitarrtillbehör

Basgitarr-tillbehör inkluderar allt du behöver för att hålla din basrigg i toppskick och klinga bra. Oavsett om det är skyddet av ett gjutet hårdfodral eller de förbättrade tonerna av en ny pickup, vi lagerför ett fantastiskt utbud av bastillbehör som du kan välja bland nedan.

Mest populära bastillbehör

Ljudet av basgitarren

Hur skapas ljudet av en bas?

Liksom en elgitarr, är de två viktigaste delarna av en bas strängar och pickups. Vibrationer från strängarna mottas av pickups, vilket gör dem till elektroniska signaler. Dessa överförs sedan till en förstärkare, vilket skapar ljudet.

Alla baser fungerar i allmänhet på samma sätt, även om det material som de görs av och formen kan ha en betydande inverkan på vilken typ av ljud som de producerar och vilka musikgenrer de är bäst lämpade att spela.

Effekten av trä på basljud

Majoriteten av basar är solida kroppar, vilket innebär att det inte finns något utrymme inuti kroppen av gitarr för att tillåta ljudet att återspeglas naturligt som med ett akustiskt instrument. De billigaste solidbodys är vanligtvis gjorda av mjukare trä-lager eller plast, medan hårda träslag som lönn, rosenträ och mahogny används på dyrare modeller. Vad beträffar solidbody-baser, producerar mahogny ett tätt och träigt ljud och passar väl med country- och blues-stil av musik.

Rosenträ anses å andra sidan i allmänhet skapa ett mer metalliskt ljud som är rik och komplex i både hög- och lågregister. Under tiden har lönn en plattare ton som kan fungera särskilt bra när du spelar vid hög-volym.

Hollowbody-elbaser används, men är främst för dem som åtnjuter jazz och folkmusik, eftersom de skapar ett dämpat, mer akustiskt ljud bättre lämpade för denna typ av spelare.